Busenaz Sürmeneli

Busenaz Sürmeneli

1) Öncelikle röportaj talebimizi kırmadığınız ve sorularımızı yanıtlamak için bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz. Bizlere biraz kendinden bahseder misin Busenaz?
Beni ağırladığınız için ben teşekkür ederim. Ben Busenaz Sürmeneli, olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu bir milli boksörüm. Aileme ve arkadaşlarıma çok düşkünüm. Ülkemi ve bayrağımı en iyi şekilde temsil etmek gibi bir hayat amacına sahibim.
2) Spor hayatın nasıl başladı, bu yolda destekçilerin kimler oldu?
Ailem sporla iç içe bir aile. Annem ve teyzemin spor geçmişleri var. Antrenörüm eski olimpik boksör ve teyzemin eşi. İkiz kardeşim benim gibi boksör. Ailem her zaman yanımda oldu.  
3) Herhangi bir cinsiyetçi yaklaşıma maruz kaldın mı? Kariyerinde başarı basamaklarını çıkarken seni zorlayan, pes etmek istediğin anlar oldu mu?
Saldırgan bir tutumla hiç karşılaşmadım ama tabi ki kadınların bu sporda çok da başarılı olmadığı, kadınların bu sporda yer almaması gerektiği gibi söylemlerle hep karşılaştım. Bu yaklaşımlar açıkçası moralimi bozmak yerine beni daha da ateşledi. Pes etmek istediğim anlar oldu ama bunlar cinsiyetçi söylemlerden dolayı değil, sporun içindeki hırsımdan kaynaklanan anlardı. Her defasında da daha güçlü ayağa kalktım.
4) Olimpiyatlara hazırlık sürecinde motivasyonunuzu kaybettiğiniz zamanlarda motivasyonunuzu nasıl düzeltiyordunuz?                                                                                                   
Olimpiyatlara hazırlanmak kariyerimin en zor dönemiydi. Yorgunluktan ağlayarak yatağa girdim her gece. Vücudun ve beynin isyan sinyalleri vermesi çok normal. Hep madalyayı boynumda hayal ederek uyudum. Ertesi güne başlamak için gerekli enerjiyi verdi bana. Hepsine bir gün değecek dedim.
 
5) Son olarak yaşıtların olan öğrencilere kariyer yollarını belirlemelerine yardımcı olacak, uyguladığın ya da uygulamalarını önerdiğin tavsiyelerin nelerdir? 
Yol her zaman zorludur. Bir yola girecekseniz o yolun ne gibi zorluklarla dolu olduğunu önceden kabul edin ve hazırlığınızı buna göre yapın. Bu yol illa ki spor olmak zorunda değil. Kolay yoldan kazanmak diye bir şey yok. Hayatın kuralı budur: Yorgunluktan bitap düşmeden, kazanamazsın.